Sambal Mempelam

               Saya ni cukup suka sangat sambal mempelam, tambah tambah lagi kalau mempelam tu dah masak. Kekuningan. Memang sedaplah. Manis + pedas, memang sedap dimakan dengan nasi putih yang panas-panas. Tulis ni pun dah terliur, makan belum lagi tue! 
  
               Jom kita try buat resepi ni!




Bahan-Bahan:
pelam muda_1biji
lada cili_7-8biji(ikut suka)
gula
garam
bawang putih_2ulas
Cara:
1) kupas kulit pelam muda & basuh pelam
2) sagat pelam tadi nipis2 & masukkan kedlm bekas
3) tumbuk lada cili & bawang putih sehingga lumat
4) masukkan cili yg d'tumbuk td ke dalam bekas pelam
5) masukkan garam & gula mengikut citerasa masing2
6) gaul kan pelam,lada cili d'tmbk b;same garam & gula sehingga sebati
Cadangan Hidangan:
2-3 orang

Comments

Popular Posts