Sambal Mempelam
Saya ni cukup suka sangat sambal mempelam, tambah tambah lagi kalau mempelam tu dah masak. Kekuningan. Memang sedaplah. Manis + pedas, memang sedap dimakan dengan nasi putih yang panas-panas. Tulis ni pun dah terliur, makan belum lagi tue!
Jom kita try buat resepi ni!
Bahan-Bahan: | |
pelam muda_1biji
lada cili_7-8biji(ikut suka) |
gula
garam bawang putih_2ulas |
Cara: | |
1) kupas kulit pelam muda & basuh pelam
2) sagat pelam tadi nipis2 & masukkan kedlm bekas 3) tumbuk lada cili & bawang putih sehingga lumat 4) masukkan cili yg d'tumbuk td ke dalam bekas pelam 5) masukkan garam & gula mengikut citerasa masing2 6) gaul kan pelam,lada cili d'tmbk b;same garam & gula sehingga sebati |
|
Cadangan Hidangan: | |
2-3 orang |
Comments
Post a Comment