Thursday, 26 July 2012

Resepi Puding Karamel Guna Roti

Resepi ni pun nampak sedap dan yang pasti nya senang untuk dibuat dan ada gula hangus. jadi kita boleh tahu yang puding roti ni akan ada rasa manis dan berkrim! Resepi nie saya ambil dari salah satu blog yang saya tak ingat dimana, apa-apa pun terimakasihlah sebab sudi meng share kan resepi ni!

Bahan-bahan

  • 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
  • 4 keping roti gardenia
  • 3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
  • 1 cawan air suam
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan susu pekat -saya letak 3/4 cawan susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara
  1. Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air panas, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
  2. Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
  3. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - Yatie kukus 30minit je.
  4. Sejukkan dahulu barulah di potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.