Monday, 22 October 2012

Country - Fried steak. Stik Daging Goreng



For the country-fried steak:


For the house seasoning:

Method

Country fried steak

1) Combine 210g plain flour and 1/4 tsp. of pepper in a small bowl. Sprinkle 1 side of the meat with the House Seasoning and the other side with the seasoning salt, and then dredge the meat in buttermilk and then flour.

2) Heat 8 tbsp oil in a heavy skillet over medium-high heat. Add 2 or 4 of the steaks to the hot oil and fry until browned, about 5 to 6 minutes per side. Remove each steak to a paper towel-lined plate to drain. Repeat with the remaining steaks, adding up to 4 tbsp more oil, as needed.

3) Make the gravy by adding the 2 tbsp of remaining flour to the pan drippings, scraping the bottom with a wooden spoon. Stir in the remaining 1/4 tsp pepper, and the salt. Reduce the heat to medium and cook, stirring frequently, until the flour is medium brown and the mixture is bubbly. Slowly add the whole milk stirring constantly. Return the steaks to the skillet and bring to a boil over medium-high heat. Reduce the heat to low, and place the onions on top of the steaks. Cover the pan, and let simmer for 30 min.

4) For the house seasoning, combine all ingredients. Store in an airtight container for up to 6 months
.


Breakfast Sausage With Red-Pepper Gravy



Ingredients

  • 1 tablespoon extra-virgin olive oil
  • 1 pound breakfast sausage
  • 3 scallions, sliced, white and green parts separated
  • 1 red bell pepper, diced
  • Kosher salt and freshly ground pepper
  • 1 tablespoon flour
  • 1 clove garlic, minced
  • 1/2 teaspoon Worcestershire sauce
  • 1/8 teaspoon ground allspice
  • 3/4 cup low-sodium chicken broth
  • 1 1/4 cups milk

Directions

Heat the olive oil in a large skillet over medium-high heat. Add the sausage and cook, turning, until browned and cooked through, about 10 minutes. Remove the sausage to a plate and pour off all but 2 tablespoons drippings.
Add the scallion whites to the skillet along with the bell pepper, 1/4 teaspoon salt, and pepper to taste; cook, stirring, until soft, about 5 minutes. Add the flour, reduce the heat to medium and cook, stirring, about 2 minutes. Add the garlic, Worcestershire sauce, allspice, chicken broth and milk. Bring to a simmer and cook until thickened, about 6 minutes. Add the scallion greens and season with salt and pepper.
Divide the sausage among plates and top with the gravy.

Sausage-Cauliflower Spaghetti


Masa: 35 min

Persediaan: 15 min

Masak: 20 min

Untuk: 4 servings

Level (macam main game pula kan? nge nge ngeee : Easy
 
 

Bahan-bahan

  • Garam
  • 12 ounces spaghetti
  • 3 tablespoons olive oil, plus more for drizzling
  • 12 ounces sausage
  • 6 bawang putih, sliced
  • 1 small head cauliflower, broken into small florets
  • 1 bunch bawang merah, chopped
  • 1 cup grated parmesan cheese

Cara-cara nya:

Rebus spaghetti. Reserve 2 cups cooking water, then drain.
Sementara itu, panaskan olive oil dalam kuali dalam api yang sederhana panas. hancurkan sausage kedalam kuali dan masak, tonyoh2 dengan wooden spoon, until lightly browned and no longer pink, 4 to 5 minutes. Kosongkan kawasan di tengah kuali, bubuh bawang putih . goreng hingga kekuningan, 2 3 minit. Bubuh cauliflower dan masak hingga empuk lebih kurang 2 minit. Bubuh 1 cawan air rebusan spaghetti tadi, tutup dengan penutup. Api sederhana besar. Masak hingga cauliflower tu lembut, lebih kurang 8 minit. Buka penutup dan didihkan dengan api yang besar hingga mendidih dalam 2 minit.
Bubuh spaghetti ke dalam kuali bersama bawang merah. Drizzle with olive oil and season with salt. Toss for a minute or two to wilt the scallions and coat the pasta with the sauce, adding up to 1 cup cooking water, if needed, to loosen. Remove from the heat, sprinkle with the cheese and toss. Divide among shallow bowls and drizzle with more olive oil, if desired.

Sunday, 21 October 2012

Tiger! Tiger! Gallery Exhibit Langkawi

 Tiger! Tiger! galeri ni dipunyai orang badan ngo untuk memupuk kesedaran tentang kepupusan harimau Malayan dan juga untuk menyatakan cuma ada 500 sahaja harimau di Malaysia. Dibuka pada 14 februari 2010.
Anda semua yang ingin melawat Tiger! tiger! ni cuma perlu ke Oriental Village, dekat Cable car tu. Then pergi cari cafe BOLAVEN sebab harimau tu diaorang kurung didalam cafe itulah. Masuk je, diaorang tak charge apa-apa pun tapi kalau nak menderma tu elok sangat lah kan? Dalam cafe tu ade jual kopi dan makanan ringan dan juga menjual patung-patung harimau untuk mengutip dana bagi nak membela harimau tu. Oh, harimau tu diberi nama 'Zanah'

Kalau nak lebih lanjut, silalah ke laman web diaorang:

dah alang-alang berada di Langkawi, menginaplah di:






Langkawi's Elephant Adventure - Taman Gajah LAngkawi

Jom lah melihat pemandangan hutan belantara, flora dan fauna, rama-rama dengan anak sungai yang sungguh mendamaikan jiwa dengan hanya menunggang di belakang seekor gajah yang jinak! hehehe .. Mengujakan?
Semuanya di Langkawi's Elephant Adventure yang terletak di Oriental Village, ala dekat dan sama taman dengan Langkawi Cable Car tu, mesti jumpa punya. Kalau tak jumpa pun boleh tanya orang situ, mesti diaorang tolong tunjukkan jalan.
LEA ni sebenarnya dah lama ada, dari tahun 2006 lagi tapi mungkin orang tak promosi sangat tu kot sunyi skit. Selalunya orang akan promosi cable car tu je yang lebih. Sian kat gajah-gajah yang jinak ni, xde publisiti ..  :(
Gajah yang paling jinak sekali ialah gajah yang diberi nama Lasah. Sebenarnya Lasah ni boleh dikategorikan sebagai pelakon jugalah sebab dia pernah berlakon dalam citer mat salleh tu 'Anna And The King' dan juga drama-drama tempatan kita ni. oh! dan juga jadi penolong ahli silap mata lagi tau!
Banyak aktiviti boleh kita lakukan dengan gajah-gajah ni seperti 'fun Rides' dimasa mengambil 5 minit je menaiki belakang gajah tu so diaorg bawa pusing-pusing sangkar diaorang je.
Kalau ada duit lebih or boleh share share dengan orang lain, korang boleh ambil pakej yang mahal skit iaitu 'The Geopark Adventures'. Yang ni memang lama, kita masuk hutan, naik bukit siap kena mandi dengan si gajah tu lagi hahaha.. so kena bawa pakaian lebih dan barang elektronik tu bubuh dalam beg kalis air lah..

untuk keterangan lebih lanjut, pergilah ke lawam web diaorang ni:

Dan kalau nak menginap di guesthouse, silalah menginap disini:

Langkawi Paintball World Cup Asia

Kepada peminat-peminat tegar ataupun tak tegar mungkin seronok membaca maklumat ini. Untuk tahun 2012, Langkawi sekali lagi akan mengadakan perlawanan Paintbal. Hampir seluruh pasukan di serata Malaysia memasuki permainan ini. Ia akan diadakan pada 8 november hingga 11 november bertempat di Dewan Mahsuri, Langkawi.

Sudah 3 peringakat dah sebenarya pertandingan ini berlangsung. Peringkat pertama diadakan di Bangkok, Thailand. Peringkat ke-2 di Putrajaya dan untuk final ialah di Langkawi! Bangga juga lah jadi penduduk tetap ni sebab kita boleh lihat pelbagai aktiviti dan ragam orang yang masuk bertanding dan juga yang tidak bertanding

Hendak maklumat lanjut sila ke website dia ye :

Dan jika ingin mencari tempat menginap boleh lah menginap disini, tak jauh jarak diantara tempat perlawanan tu diadakan dengan guesthouse ni:

Thursday, 18 October 2012

TuneTalk The Best!

First skali saya nak mengatakan bahawasanya saya tidak dibayar oleh Tunetalk mahupun saya ini adalah salah seorang pekerja Tunetalk. Saya hanyalah pengguna yang loyal dengan Tunetalk ni. Dulu saya pengguna loyal kepada si C tetapi selepas saya ternampak kelebihan-kelebihan yang ada di Tunetalk ni terus saya bertukar arah. 
Ramai kawan kawan saya bertanya dengan nada tidak percaya ' line penuh ke tunetalk ni?' 'kalau masuk ulu dapat ke reception?' Alhamdullilah setakat ni reception nye memang full walau ke pedalaman Sarawak sekali pun, 3G lagi ada! Ganas kan?

Wednesday, 17 October 2012

Langkawi Guesthouse

Pagi- pagi tadi saya seperti biasalah . Lepas mandi makan semua baru nak buka laptop dan check emel, notification dalam Fb. Tapi perkara yang paling mengujakan ialah apabila saya menerima satu message dari V! Dia ingin datang ke guesthouse saya dan membuat review utntuk menulis didalam blog dia. Best! sebab memang saya selalu follow blog dia berkenaan pelancongan. Kalau korang nak tahu dia ialah rakyat America yg bermustautin di Langkawi. Blog dia memang terkenal lah dikalangan expat or pelancong luar negara. Teruja nih!
So janji temu sudah dibuat. Tetiba rasa takut/mengelabah pun ada.. heheheh.. biasalah.. darah gemuruh kan.. Minta-mintalah semuanya ok..

Thanks!


Marilah jenguk ke Guesthouse saya di Langkawi!

Dan Tolong lah LIKE page De'NyiorGuesthouse saya tu ye!

Ku Menyepi

Diam tak diam, lupa-lupanya dah lama ye saya x update blog ni.. penuh dengan habuk dan sarang labah-labah dah! ;p

Rasanya bermula dari Hari Raya hinggalah ke sekarang baru saya updatekan saya punya blog kan? hehehe

So dalam masa berbulan tu saya ada pergi interview under SPA untuk jawatan JURUBAHASA. Mmg risau lah time nak kena interview tu tambahan pula si penemuramah tu muka straight je..lagilah gabra kan? Tapi Alhamdullillah bila masuk je bilik interview tu, semua rasa gemuruh hilang dan boleh menjawapsoalan dengan tenang walaupun ada gak lah 3 4 soalan yang terbabas.. huhuhu.. apa2 pun redha lah dan yang pasti 23/10/2012 keputusan interview tu akan keluar. Minta-minta sesangatlah saya berjaya dalam interview tue. Nak lah juga berkerja dalam sektor kerajaan kan? 

Wish me luck yer!

Thursday, 4 October 2012

Nombor-nombor kecemasan di Langkawi

Amat penting ni. mana lah tahu ade tetiba ada kecemasan, boleh lah kita call mereka untuk bantuan kan. Nombor-nombor ini hanyalah untuk kawasan Langkawi sahaja tahu! :)


Jabatan Laut Langkawi 04-9666134
Jabatan Laut K.Kedah 04-7621206
Jabatan Laut K.Perlis 04-9854160
Jabatan Laut P.Pinang 04-2634076
Maritim Langkawi 04-9609814
Maritim K.Kedah 04-7358562
Maritim P.Pinang 04-
Maritim K.perlis 04-9851162
Polis Marin Langkawi 04-9668678
Hospital Langkawi 04-9663333
Hospital A.Setar 04-7303615
Hospital Kangar 04-9763333
Hospital Penang 04-6449301
KASTAM MARIN LANGKAWI 04-9699004
no tel JPAM langkawi.. 049663309
pasni ada kes excident, ular, sarang tebuan, pokok tumbng
leh la direct kol xgduh nk tekan 999