Wednesday, 13 November 2013

Bedak Arab Kokuryu

Assalammualaikum Blogger kesayangan! .. ( ce ce ce.. ade org baca ke tak nie? kalau ada yg membaca sudi2 lah komen dibawa ye!)


Tajuk hari ni saya nak bercerita dan bertanya berkenaan dengan bedak arab yg sesangat lah popular tu. saya nie asyik dengar org ramai yg membeli bedak arab ni dan melihat gambar2 testimoni kawan kawan di luar sana, yak ni bila diaorang memakai je bedak arab tu, muka diaorang automatik transform jadi putih putih gebu gebu gitu hehehhe..

 

So , saya pun celapak pergi ke kedai dan membeli lah 1 bedak arab CHERRY PINK utk kulit cerah putih ( tuan kedai yg rekomen ni ) tp yg ni saya ambil gambar bedak kokuryu ORANGE BLUSH yg mak saya punya.. waahhh sampai ke mak pun terbeli sama .. hehehhe



So, cam biasa.. google dan baca arahan macamana nak pakai bedak ni.. x cukup info kat belakang kotak.. nak juga juga google dan tgk youtube.. zaman canggih.. mestilah guna kemudahan dihujung jari kan? kalau tak sia-sia lah membayar bil internet bulan-bulan tue ...


1st dia suruh basahkan span. so saya pun basahkan span then tonyoh di bedak kuat skit, sebab 1st time pakai kan.. nak bagi keluar lah bedak tue.. x cukup tonyoh dengan span, last2 last saya tonyoh pula dengan jari saya.. hahahha.. gelojoh dan nak tengok betul ke ada bedak yg keluar coz kat span tu bila tengok putih je.. cam xde bedak yang melekat kat span tu.. 




2nd sapukan di muka dari dagu keatas. sapu .. sapu.. sapu.. memula tue mmg x nampak bedak pun.. nampak dan rasa sejuk air jer.. tunggu 1 minit, air tu dah kering bila tengak kat cermin baru nampak bedak tu.. wallah! mengujakan pun ada .. macam magik pun ada!..
tapi mmg dia mcm berdebu ke? kan bila kita pakai dia bercapuk capuk.. so kita sapu sapu guna tangan kita utk sekatakan kulit permukaan. MMg result dia mcm tu ke?

Memang rasa macam kita tak pakai bedak pun, ringan je rasa.. org kata muka kita if berpeluh lagi cantik kan? tapi bagi saya, saya tengok mcm tu je.. sama je.. suami pun ckp mcm x pakai bedak n x jadi tepung gomak mcm org lain pakai.. dia just tutup nipis je.. kenapa ek? mmg sepatutnya macam tu ke atau dapat yg x ori? tapi bau kotak dan emboss dia semua sama.. MADE IN PHILIPINES lagi. bukan made in china. Then ada desas desus ckp kalau kita beli bedak arab yg x dapat span brand kokuryu tu pun bukan ori. Ade satu kedai ni time saya nak membeli, dia ada ckp xde span kokuryu sbb habis stock tp dia akan gantikan dengan span yg sama cuma xde brand kokuryu je.



Tapi kalau tengok muka saya dalam gambar memang cantik lah kulit muka saya jadi, halus glowing dan sekata.. yg tu mmg nampak kesan ketara lah and i like it! Wangi pun wangi lah.. adakah saya akan beli lagi lepas ni? Dunno.. tgk macam mana dlu.. mana tahu ade bedak baru pula kan? tapi sekarang saya ada bedak gluta spf25 dari brand Cathy Coo yg juga formulated from korea. so mungkin pakai bedak tue pula bagi habis then akan saya bagi review ye..

Sape sape yang otai dalam pemakaian bedak arab kokuryu ni boleh lah share pengalaman. cam macamana hasil bedak tu lepas air dah kering, selepas pakai 5 jam nampak macam mana. n paste ur blog link sama..  boleh i pegi baca n ber blog walking ... 

Bye! 
Jom make up!



 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.